Bra att veta inför din resa

Akuta Händelser

Almusafir vill vid alla tillfällen försäkra sig om att du har en säker resa till Makkah och Madinah därför har vi förberett viktiga nödnummer i Saudiarabien.

Vid nödsituation i Saudiarabien ring 999 när som helst och be om den nödtjänst du behöver.

Användbara nödnummer i Saudiarabien:

  • Trafikolyckor 993
  • Ambulans 997
  • Brandkår 998
  • Directory Assistance 905/li>
  • Telephone Repair Help 904
  • International Calls 900

Större sjukhusnamn och kontaktnummer som du kan kontakta i nödfall:

Sjukhus i Makkah och kontaktnummer:

Ajyad Hospital 012-573-0070
King Abdul Aziz Hospital 012-544-2400
King Faisal Hospital 012-556-6411
Al-Noor Hospital 012-566-7777
Dr. Bakhsh Hospital 012-522-2222

Sjukhus i Madina och kontaktnummer:

Al Mouwasat Hospital 012-542-2211
King Fahad  Hospiatal 014-846-1500
Saudi German Hospital 014-840-6000

Sprid ut pengarna

Om du reser med kontanter, ha inte allt i samma väska. På så vis förlorar du inte allt även om en väska skulle komma på avvägar.

Kopiera dokumenten

Kopiera och scanna viktiga dokument såsom pass, biljetter, hotellbekräftelser etc. Ge en kopia till någon hemma  och ta den andra kopian med dig.

Maila dig själv

Skicka ett mail till dig själv med alla dina detaljer som passnummer, flight- och telefonnummer med mera. Om din plånbok och telefon tappas eller blir stulna har du informationen tillgänglig ändå.

Ring banken

Ring din bank och berätta exakt vilka datum du kommer att resa så slipper du problem med att kredit- eller betalkortet nekas. Vissa banker har månadsgränser på hur mycket du får ta ut – kolla upp om det gäller dig innan du reser. Glöm inte att skriva ned kontaktinfo till din bank (inklusive landsnummer) ifall du behöver ringa och spärra kortet.

Packa bara det nödvändigaste.

Kolla igenom din packning igen. Behöver du verkligen fyra par skor och sex par byxor?

Håll koll på vätskan

Har du schampo eller deodorant i ditt handbagage? Är de under 100 milliliter i volym? Alla dina vätskor måste vara det, annars måste du kasta dem i säkerhetskontrollen.

Var förberedd

Packa ett ombyte kläder (men håll det lätt) i ditt handbagage. Det är bra att ha om ditt incheckade bagage skulle hamna på avvägar. Släng ned en tandborste och lite tandkräm också, och deodorant om ditt hotell inte skulle erbjuda sånt på rummet.

Hajj och Umrah kräver en stor fysisk ansträngning. Hajj ritualerna kan särskilt utmana kroppen. Detta förhöjs av det varma vädret och bland hundratusentals andra pilgrimer samtidigt ofta i begränsade utrymmen. Detta också framhäver behovet av att vara i god fysisk form före din resa incha alah.

De som regelbundet utövar eller deltar i fysiska aktiviteter i sina vanliga dagliga liv, kommer att vara bättre rustade att klara av hårdheterna i Hajj och Umrah, medan de som lever en stillasittande livsstil och deltar i lite eller i ingen fysisk krävande aktivitet kan behöva göra en insats för att komma i form innan sin avresa.

Betydelsen av att vara fysiskt anpassad

Ditt hotell
Beroendet på din resa kan vara nära Haramain i Makkah och Madinah eller det kan vara en bit bort. Ju längre det är desto mer går du och det finns också chans att du måste gå på vägar som har uppförsbacke. Om du planerar att utföra de fem dagliga Salah i Haram, som du bör varje dag blir dina promenader fram och tillbaka från ditt hotell kanske ganska utmanande, såvida du inte planerar att stanna i Haram hela dagen mellan varje Salah.

Tawaf

 

Tawaf är en integrerad del av Hajj och Umrah, där du måste utföra sju varv runt Kaaba. Om du har tur och utför Umrah och folkmassorna är glesa under Tawaf, kanske du väljer att gå på ett avstånd på ca 200 meter per varv vilket blir till totalt ca 1,4 kilometer för hela din Tawaf. Med en lätt folkmassa utanför Hajj säsongen kan det ta cirka 40 till 60 minuter att slutföra detta. Men under högsäsong perioder särskilt de under Hajj kan området runt Kaaba bli extremt trångt med människor som utför Tawaf. Under en dag under denna period kan avståndet på en cirkel öka till mellan 400 och 500 meter vilket gör din Tawaf till ca 3,5 kilometer lång. Att gå med en folkmassa kan vara mycket tröttsamt och kan orsaka muskelkramper som ett resultat av att man tar korta steg över ett långt avstånd men också värmen och den stekheta solen som står rakt över en.

Sa’i

Under Sa’i är avståndet mellan Safa och Marwah cirka 500 meter, med de sju varven som uppgår till cirka 3,5 kilometer tar det cirka 40 till 60 minuter att slutföra allt beroende på hur mycket folk det är och hur du mår efter tawaf.

Hajj

Även om transporterna är tillgänglig för att förflytta pilgrimer mellan olika platser under Hajj, går många, några gör det av eget val och andra för att det är nödvändigt. Promenader kan ibland vara det enda valet på grund av trafikstockningar eller att bussen fått tekniska problem.
Nedan finns en tabell som illustrerar avstånden mellan olika platser och den ungefärliga tiden som krävs för att gå mellan var och en i normal takt:

 

Datum Plats Ca avstånd Ca tid till platsen
8 Dhul Hijjah Masjid al-Haram till Mina 8 km 2,5 h
9 Dhul Hijjah Mina till Arafat 13 km 3,5 h
Arafat till Muzdalifah 8 km 2,5 h
10 Dhul Hijjah Muzdalifah till Mina 4 km 1,5 h
Mina till Jamarat 3 km 1 h
Jamarat till Masjid al-Haram 5 km 2 h
Masjid al-Haram till Mina 8 km 2,5 h
11 Dhul Hijjah Mina till Jamarat 3 km 1 h
Jamarat till Mina 3 km 1 h
12 Dhul Hijjah Mina till Jamarat 3 km 1 h
Jamarat till Masjid al-Haram 5 km 2 h
Datum Plats Ca avstånd Ca tid till platsen
8 Dhul Hijjah Masjid al-Haram till Mina 8 km 2,5 h
9 Dhul Hijjah Mina till Arafat 13 km 3,5 h
9 Dhul Hijjah Arafat till Muzdalifah 8 km 2,5 h
10 Dhul Hijjah Muzdalifah till Mina 4 km 1,5 h
10th of Dhul Hijjah Mina to Jamarat 3 km (2 miles) 1 Hour
10 Dhul Hijjah Jamarat till Masjid al-Haram 5 km 1,75 h
10 Dhul Hijjah Masjid al-Haram till Mina 8 km 2,5 h
11 Dhul Hijjah Mina till Jamarat 3 km 1 h
11 Dhul Hijjah Jamarat till Mina 3 km 1 h
12 Dhul Hijjah Mina till Jamarat 3 km 1 h
12 Dhul Hijjah Jamarat till Masjid al-Haram 5 km 2 h

Vänligen tänk på att ovanstående avstånd och tider är approximationer och kan variera beroende på platsen för ditt tält, men även om du har några i sällskapet som är sjuka, trötta eller annat och mängden människor omkring dig.

Även om du inte ska gå mellan varje plats och tar bussen när det är möjligt, kommer det fortfarande att finnas en betydande mängd promenader involverade under din resa. Det kan också vara ett avstånd från din buss till ditt tält beroende på hur nära din buss kan få stanna för att släppa av er. Vid tillfällen kan bussar på grund av trängsel kanske inte lyckas komma någonstans nära ert tält och detta lämnar inget annat alternativ för er än att gå.
Om du vill gå mellan varje plats, t ex den 10: e Dhul Hijjah, skulle avstånden mellan platserna bli minst 20 kilometer, vilket skulle ta minst 6 timmar eller mer att utföra. Lägg därtill dina riter av Rami, Tawaf och Sa’i som måste utföras mellan alla promenader, du börjar nu kanske förstå behovet av att förbereda dig själv fysiskt inför denna fatalistiska resa.

Börja gå

En av de enklaste formerna av motion och en som du kommer att göra mycket av under din resa är att promenera. Det är ett effektivt sätt att förbättra uthållighet, andning och hjärtfunktion och är mindre ansträngande för kroppen än andra fysiska aktiviteter.
Vi på almusafir.se rekommenderar att du Ca 3–4 månader innan din avresa incha alah starta ett program för promenader.
Dina promenader bör starta långsamt och vara korta avstånd initialt i ca 20–30 minuter, 3–4 gånger i veckan.
Gradvis öka hastigheten och avståndet tills du går snabbt eller joggar för att avverka mellan 5-6 kilometer åt gången. Att gå upp på kullar och lutningar kommer också att vara till stor nytta eftersom du säkert kommer att stöta på dessa under din resa. Syftet med detta program är att gradvis förbättra kroppens fysiska kapacitet, vilket är förmågan att använda syre under ansträngande aktivitet.
Du kanske också vill börja recitera Talbiyah tillsammans med andra böner och under dina promenader som förberedelse för din resa så du kan börja lära dig dessa utan till incha alah.
Förutom att gå, ta med andra övningar för att hjälpa dig att förbereda dig inför din resa. Eftersom du kommer att gå mycket, är det absolut nödvändigt att du värmer upp dina kropp och höfter. Att integrera en sträckningsrutin som hjälper till att frigöra spänningar i dina höfter och ben kan vara ovärderligt, särskilt om du är någon som är van vid kontorslivsstil. Om du är överviktig bör du sikta på att förlora så mycket vikt som möjligt före avgång om du orkar incha alah.

Skor

Dåligt skor leder ofta till problem under Hajj/Umrah. Det är inte ovanligt att se personer med blåsor på fötterna eller med svullna fötter eller fotleder som ett resultat av dåliga skor. Därför är det mycket viktigt att använda rätt skor. Det är generellt inte en bra idé tycker vi på almusafir.se att köpa ett nytt par skor till Hajj/Umrah. Nya skor kräver slitage dvs slitna till den punkt som de blir bättre passande och bekvämare. Skor som inte har använts kan orsaka smärta och obehag vilket är det sista du behöver under denna fantastiska resa. Därför borde du hålla dig till ett bekvämt par skor som du redan har på dig idag. Om du inte har lämpliga skor, köp ett par i förväg och bär dem på dig medan du går eller tränar så att de kan bäras in och blir bekväma för dina fötter.
Medan du befinner dig i Ihram, måste dina anklar och den övre delen av din fot (runt skosdomsområdet) vara synliga. Därför rekommenderas ett platt mjukt par sandaler. Dessa är idealiska för att gå till och från moskén och är mycket lättare att bära i dina händer medan du är i Haram och gör dina riter.

Det är också värt att ta ett par träningsskor / gymnastikskor som du kan använda när du inte är i Ihram. Denna typ av skor är idealiskt för att utföra Rami, eftersom de ger grepp och balans. Observera att du inte kommer att kunna bära dem medan du utför Rami den 10: e Dhul Hijjah, eftersom du fortfarande kommer att vara i Ihrams tillstånd (om du är man). Du kommer dock att kunna bära dem därefter. Undvik att ha på dig dessa till moskén eftersom de ofta kan vara ganska trångt och kan förloras i Haramain.

Diet

Innan din avresa, anta en hälsosam, balanserad kost och försök att eliminera livsmedel som skadar din hälsa. Öka ditt intag av vegetabiliska livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn och nötter och begränsa ditt intag av feta livsmedel. Följ Rasulullahs exempel i att äta hälsosamt och måttligt. Detta är Inte bara är en välbalanserad diet som är till nytta för din fysiska hälsa, men det är också viktigt för ditt mentala välbefinnande.

Börja förbereda Umrah minst 2 månader före avgång. Gå igenom proceduren, lär dig några duas och azkaar så att du kan dom i hjärtat.

1. Umrah är fysiskt krävande och det rekommenderas att träna minst 15 minuter om dagen.
2. Lär dig grundläggande arabiska vilket gör ditt dagliga liv enklare eftersom de flesta araber föredrar att kommunicera på arabiska.
3. Håll ditt bagage lätt, ju mindre desto bättre. Lastning/lossning av bagage kan vara ett besvär, särskilt när du reser med bil till Makkah och Madinah och det är varmt.
4. Ta med en tyg/nylonpåse för dina skor så att du bekvämt bära dina tofflor/flip-flops utan att oroa dig för att de försvinner.
5. Ta dina vaccinationer och den medicin du måste ha, Eftersom det finns så många människor omkring dig som kommer från olika delar av världen och medför lokala virus med sig är bättre att vara beredd speciellt om du reser med barn.
6. i Haram och i Masjid/Moskén skall man hoppa inte över människor.
7. Att gå framför personer som utför Salah är en ursäktad (endast i Haram) gör det inte till en rutin över allt.
8. Ta med en kopia av ditt pass och ID-kort och visitkort av hotellet ifall du stannas av polisen eller går vilse från din grupp.
9. Väll på plats orientera dig om vart du befinner dig och hotellets placering i förhållande till Haram ifall du råka tappa bort din grupp.
10. Om du reser med barn ha med dig ut en kopia på deras ID-kort och hotells adress och kontaktuppgifter och ditt rumsnummer för att behålla kontakt med dina barn. Använd lokala mobil SIM-kort. (Levereras i vårt paket med 40RS).
11. Var försiktig när du bär ihramen, träna i förväg och se till att du kan gå ordentligt i den och inte ramlar i den och hur den skall bäras.
12. Om du är känslig för ljus ta med dig solglasögon då det blir väldigt ljust och varmt ute.
13. Le alltid till en annan muslim och säg Salam till en främling då detta är en del av islam.
14. Skaka andras hand och fråga om deras hälsa.
15. Guida någon och hjälpa någon bär någons väskor och hjälp till om du kan och orkar.
16. Läs Qur’an med Tafseer.
17. Gör Dhikr på morgonen och kvällen.
18. Låt inte muslimer bråka under Umra.
19. Påminn dig själv under värmen – om den oändliga plågan av helvetet.
20. Gör välgörenhet.
21. Förlåta människor som har gjort fel mot dig.
22. Kom ihåg specifika välsignelser Allah har skänkt dig och säga Alhamdulillah

Pengar – ett villkor för Hajj

Ett av de villkor som måste uppfyllas för att utföra Hajj är att du måste ha råd med det. Du måste ha tillräckliga finansiella medel för att täcka resa boende och alla andra krav under din Hajj-resa. Du måste också ha tillräckligt för att försörja dina anhöriga (tex barnens bonade hemma och som du fortfarande försörjer) under din frånvaro. Om du inte har tillräckliga medel för att täcka din familjs behov är Hajj inte obligatorisk för dig. Det är acceptabelt att acceptera en fri resa till Hajj som en gåva eller Sadaqah under förutsättning att du försörja dina anhöriga (tex barn bonade hemma och som du fortfarande försörjer) under din frånvaro. Utgifterna för Hajj måste också finansieras med pengar som har erhållits genom Halal (lagliga) medel. Pengar som erhållits från Haram (olagliga) tex som stöld, bedrägerier, mutor, räntor etc. eller andra tvivelaktiga medel är oacceptabla.

Valutan i Saudiarabien

Valutan som används i Saudiarabien är Saudiska Riyal (SR). Det är indelat i 100 halalahs. Valörerna är följande:
• 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 Riyals.
• Mynt: 5, 10, 25, 50 och 100 Halalahs.

Pengar växling

Hemma

Det är en god idé att ha med dig lite pengar hemifrån innan du påbörjar din resa tex. ca 450 Riyals som motsvara ca 1000 SEK. Detta rekommenderas då det hjälper dig med dina omedelbara utgifter vid ankomst till Saudiarabien tills du blir bekant med vart du är och hinner växla lokalt. Detta kommer också att spara dig tid i form av direkt börja leta efter en bank eller växlingskontor vilka tenderar att bli mycket upptagen under Hajj och Umrah säsongen.

I Saudiarabien

Växelkursen i Saudiarabien varierar beroende på var du växlar dina pengar (bank eller växlingskontor). Det finns ett antal banker och växlingskontor (Sarraf) i Makkah och Madinah, som alla erbjuder ungefär samma växelkurs. Banker handlar mer med de populära valutorna som US Dollar, British Pound, Euro etc. Om du kommer från ett land som använder en mindre valuta måste du gå till ett växlingskontor. Det rekommenderas att växla hos växlingskontor snarare än hos banker eftersom de tenderar att vara mindre upptagna och köerna är normalt kortare. Du kan också växla sina pengar på flygplatsen när du anländer.

Hur mycket pengar att ta med

Det är svårt att rekommendera en viss siffra eftersom utgifterna varierar från person till person. Men du kanske vill ta hänsyn till följande när du skriver upp din budget före avgång:

Shopping
Lägg till pengar för shopping som du ska göra för dig själv din familj och dina vänner. Gör en lista över alla de personer du vill spendera pengar på och budgetera ett visst belopp för varje person. Budgetera för extra bagage eller fraktkostnader om du planerar att göra mycket shopping. Om du är på en Hajj resa budgetera för Djuroffer – Om det obligatoriska djuroffret (Hady) inte ingår som en del av ditt Hajj-paket budgetera omkring 500 till 700 Riyals för offret. Tänk också på att du kanske behöver göra ytterligare offer på grund av att du bryter mot reglerna i Ihram eller saknar några obligatoriska (Wajib) åtgärder. Budgetera för frivillig välgörenhet (Sadaqah). Budgetera för din mat och dryck. Se till att du tar med dig tillräckligt med pengar så att du inte behöver låna från andra. Om du saknar pengar bör du kunna ta ut lite mer pengar med ditt kredit- / betalkort även om transaktionsavgifter kan tas ut vid kontantuttag beroende på din kortutgivare och dess policy för utländska transaktioner.

Bankomater

 

Saudiarabien har ett utmärkt bankomat-nätverk som kallas (SPAN), vilket är det enda stora betalningssystemet i Saudiarabien. Det finns över 15 000 bankomater i riket med många tillgängliga i Jeddah, Makkah och Madinah som accepterar stora internationella debit- och kreditkort som Visa, American Express och MasterCard. Beroende på din kortutgivare kan det finnas en procentuell transaktionsavgift vid internationella uttag så du kanske vill kolla detta med din bank innan din avresa om du planerar att göra bankomatuttag. Den dagliga kontantuttagsgränsen från bankomater är 5 000 Riyals eller motsvarande i utländsk valuta. Minsta uttagningsbeloppet fastställs till 50 Riyals. Tänk på att växelkursen vid en bankomat kanske inte kommer att vara den samma som hos ett växlingskontor.

Stöld

Håll utkik efter ficktjuvar och tjuvar; även om Makkah och Madinah är det heliga landet är de inte fria från dem. Tjuvar finner det ofta lätt att rikta sig på pilgrimer under Hajj och Umrah på grund av bristande försiktighet då de ibland tar med sig alla sina pengar och tillhörigheter. För att minimera risken för att dina pengar blir stulna köp en bra midja väska eller ryggsäck där du kan bära dina pengar och andra värdesaker. Se också till att du inte bär alla dina pengar med dig hela tiden. Du bör bara bära tillräckligt med pengar som du behöver för den aktuella dagen. Lämna resten av dina pengar och andra värdesaker inlåsta i kassaskåpet i ditt hotellrum eller i receptionen för förvaring. Se till att du är närvarande när ditt rum rengörs av hotellets personal för att hålla ett öga på dina tillhörigheter och lås ditt hotellrum när du lämnar det eller så kan du lägga dina saker längst ner i din stora resväska och alltid låsa den innan du går ut. Använd din ryggsäck hela tiden och se till att du inte lämnar ditt boende utan den. Var vaksam på ficktjuvar särskilt i trånga områden. Det har rapporterats om väskor som stulits även under Tawaf. Att hålla i din ryggsäck i trånga områden är ett bra sätt att se till att den inte blir stulen.

Pilgrimer reser i allmänhet till Hajj och Umrah i grupper. Under början av 1800-talet började antalet resenärer som genomförde den traditionella pilgrimsfärden med karavaner att minska då många pilgrimer började anlända till Makkah med ångfartyg. Detta fortsatte en tid, tills flygresor kom att dominera; Egypten introducerade det första flygbolaget för Hajj pilgrimer år 1937. I dag är det många flygbolag som flyger från hela världen till Jeddah och Madinah flygplatser. King Abdulaziz International Airport i Jeddah och Prins Mohammad Bin Abdulaziz Airport i Madinah har dedikerade pilgrimsterminaler för att underlätta.

Vi åker från följande flygplaster i Skandinaven


till Jeddah och Madinah från:
Stockholm Arlanda                    Stockholm Bromma
Göteborg Landvetter                Köpenhamn Sturup
Oslo Gardermoen                        Helsingfors vanda


Några av flygbolagen vi flyger med

Saudi Airlines

EJ Direkt Flights
Saudi Airlines 23 Kg X 2 & 5 L liter av zamzam

British Airways

EJ Direkt Flights
British 23 Kg & 5 L liter of zamzam

Gulf Air

Ej Direck Flights
Flygtid ca 09 – 21 h med Transit 1- 18 h
Gulf Air via Bahrain 1X 30Kg Plus 7 Kg Cabin

Emirates


Ej Direkt Flights
Flygtid ca 09 – 21 h med transit 1 – 18 h
Emirates via Dubai 1X 30 Kg Plus 7 Kg Cabin

Royal Jordanian


Ej Direct Flights
Flygtid ca 09 – 21 h med transit 1 – 18 h
Royal Jordanian via Amman 1X 32 Kg Plus 7 Kg Cabin

Etihad Airways

Ej Direct Flights
Flygtid ca 09 – 21 h med transit 1 – 18 h
Etihad via Abu Dhabi up till 32 Kg 7 Kg Cabin

Air France


Ej Direct Flights
Flygtid ca 09 – 21 h med transit 1 – 18 h
Air France via Paris 1X 23 Kg Plus 5 Kg Cabin

Lufthansa


Ej Direct Flights
Flygtid ca 09 – 21 h med transit 1 – 18 h
Lufthansa via Tyskland 1X till 23 kg och 5 Kg Cabin

Turkish Airlines


Ej Direct Flights
Flygtid ca 09 – 21 h med transit 1 – 18 h
Turkish Airlines via Istanbul 23 Kg 7 Kg Cabin

Qatar Airways


Ej Direct Flights
Flygtid ca 09 – 21 Hrs med transit 1 – 18 h
Qatar Doha 30 kg och 7 Kg Cabin Bag


 

När vi anländer till Jeddah

King Abdul Aziz International Airport i Jeddah har tre terminaler; en för utländska flygbolag, en för Saudi Airlines och en är Madina-Tul-Hujjaj även känd som Hajj terminal, och är i drift under Hajj säsong.
Under Umrah när vi flyger till Jeddah med något annat flygbolag än Saudiarabien kommer vi gå in via Hajj terminalen.
Ska du vidare till Madinah på någon av alla våra resor, kommer du att ta en av våra privata transporter till Makkah först eller direkt till Madinah. Nedan finns en lista över vår transport som tillhandahålls till våra resenärer beroende på vilken resa man har bokat.

Mindre bil

Antalet resenärer: Upp till 3 personer och 2-3 resväskor
Jed – Mak – Med – Jed eller Vice Versa (Lång resa)
Jed – Mak – Med Hotel – Madinah Airport eller Vice Versa (kort resa)

Big car (GMC)

Antalet resenärer: Upr till 3 personer
Kan ta 4 resväskor
Jed – Mak – Med – Jed eller Vice Versa (Lång resa)
Jed – Mak – Med Hotel – Madinah Airport eller Vice Versa (kort resa)

Hiace

Antalet resenärer: Från 4 – 9 personer
Jed – Mak – Med – Jed eller Vice Versa (Lång resa)
Jed – Mak – Med Hotel – Madinah Airport eller Vice Versa (kort resa)

Coaster

Antalet resenärer: Från 10 – 20 personer
Jed – Mak – Med – Jed eller Vice Versa (lång resa)
Jed – Mak – Med Hotel – Madinah Airport Or Vice Versa (kort resa)

Buss

Antalet resenärer: Upp till 50 personer
Jed – Mak – Med – Jed Vice Versa (lång resa)
Jed – Mak – Med Hotel – Madinah Airport or Vice Versa (kort resa)

 

sv Swedish
X
error: